1. Etusivu Brother
  2. Yritysratkaisut
  3. Brotherin resurssikeskus
  4. Blogi
  5. Tehokkuus
  6. 2025
  7. Kuitukaapelointi ja tekoäly: Älykkäiden rakennusten perusta
Verkkoasentaja käyttää Brother PT-E560BTVP -tarratulostinta datakaapeleihin

Kuitukaapelointi ja tekoäly: Älykkäiden rakennusten perusta

Älykkäät rakennukset ovat kaupallisen kiinteistösektorin innovaatioiden kärjessä, hyödyntäen toisiinsa kytkettyjä laitteita tehokkuuden, kestävyyden ja käyttäjämukavuuden optimoimiseksi.

Mitä älykkäillä rakennuksilla tarkoitetaan?

Kaupallisten kiinteistöjen innovaatiot ovat erityisesti niiden älykkäiden rakennusten tavoitettavissa, joissa laitteet liitetään yhteen tehokkuuden, vastuullisuuden ja käyttäjämukavuuden optimoimiseksi. Tekoälyn jatkuva kehitys edistää tätä innovointia tarjoten mahdollisuuksia älykkäiden ominaisuuksien lisäämiseen entisestään. 

Älykkäät rakennukset käsittelevät jo nyt suuria määriä IoT-laitteista peräisin olevaa dataa – esimerkiksi antureista, jotka kytkeytyvät langattomasti verkkoon ja lähettävät tietoja – mutta datamäärä vain kasvaa lähitulevaisuudessa. Memoorin tutkimuksen mukaan älykkäissä rakennuksissa käytettävien IoT-laitteiden määrä nousee maailmanlaajuisesti yli 3 miljardiin vuoteen 2028 mennessä.1

Tällä hetkellä älykkäiden rakennusten tuottamaa dataa on paljon, mutta sitä ei käytetä koskaan. Tämä "pimeä data" on tietoa, jota kerätään rutiininomaisesti normaalin liiketoiminnan aikana, mutta jota ei koskaan hyödynnetä. Arviot "pimeän datan" määrästä vaihtelevat toimialoittain ja vaihtelevat 40–90 prosentin välillä.2

Tässä piilee suuri mahdollisuus saavuttaa todellisia edistysaskeleita tehokkuuden lisäämisessä.

Älykkäiden rakennusten kaapeloinnin haaste

Vaikka käsiteltävää dataa on paljon, sen potentiaali ei pääse oikeuksiinsa, jos älykkäissä rakennuksissa ei ole luotettavaa järjestelmää, joka helpottaisi viestintää eri älylaitteiden ja älykkäiden järjestelmien välillä. Tässä korkealaatuinen kaapelointi voi tulla apuun.

 

Kaapelit ovat älykkäiden rakennusten hermojärjestelmä. Ne muodostavat monimutkaisen verkkorakenteen, jota tarvitaan kaikkialla rakennuksessa ja joka yhdistää laitteet, kuten anturit, ohjauspaneelit ja palvelimet.


 

Oikeat työkalut ja tarramerkintäratkaisut ovat kriittinen osa mitä tahansa verkkoasennusta, mutta erityisen tärkeää niille tahoille, jotka asentavat älykkään rakennuksen hermoverkkoa.


Tämän digitaalisen infrastruktuurin kehittäjät haluavat luoda verkkorakenteen, joka kestää tulevaisuutta. Kun rakennusten käyttöikä mitataan vuosikymmenissä, tietotekniikkalaitteistojen käyttöikä on paljon lyhyempi. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyiset kaapelointiasennukset määritetään siten, että ne eivät ainoastaan palvele nykyistä älyteknologiaa, vaan tarjoavat myös alustan, joka on valmis tukemaan 10 vuoden päästä käyttöön otettavaa uutta teknologiaa.



Varastoissa tuotteita voidaan seurata varastotilanteen hallinnoimiseksi ja kysyntäpiikkien ennakoimiseksi, ja matkareittejä voidaan optimoida toimitusketjun parantamiseksi.



Toimistoissa tekoäly voi analysoida anturitietoja ja ennustaa rakennuksen sisäistä liikennettä. Tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi siivousaikataulujen suunnitteluun ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Vastaavasti tietotekniikkaosasto voi tehdä laitteiden rutiinitarkistuksia, kun ihmiset ovat poissa työpisteiltään. Näin voidaan varmistaa, että resursseja käytetään tehokkaasti. Tekoälyä hyödyntävät älykkäät rakennukset pystyvät jatkossakin oppimaan tästä datasta ja löytämään uusia tapoja tehostaa työpaikkojen tuottavuutta.

 

Kyse ei kuitenkaan ole vain toiminnan tehostamisesta, vaan myös työpaikan viihtyisyyden lisäämisestä työntekijöiden kannalta. Älykkäät ilmastointijärjestelmät voivat oppia työntekijöiden mieltymyksistä, minkä ansiosta älykkäät rakennukset voivat luoda työtilan, joka vastaa työntekijöiden mukavuustarpeita.
 
Electricans network label printed using Brother PTE560BTVP infront of data cables

Toiminnallisesti kestävät ja omavaraiset älykkäät rakennukset

Tällaiset järjestelmät voivat tuoda valtavia etuja myös vastuullisuudelle. Vastuullisuuden pitäisi olla ensisijainen tavoite kaikissa liikekiinteistöissä, sillä ne aiheuttavat lähes 40 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.3


Tarkastellaanpa esimerkiksi Amsterdamissa sijaitsevaa Edge Buildingia, jossa toimii asiantuntijapalveluyritys Deloitte. Se on älykäs rakennus, jossa on 28 000 anturin verkosto, joka valvoo lämpötilaa, valoa, kosteutta ja ihmisten läsnäoloa rakennuksessa. Se antaa reaaliaikaista tietoa energianhallinnasta.


Tämä johti siihen, että rakennusta kuvailtiin maailman vastuullisimmaksi toimistorakennukseksi sillä se sai kaikkien aikojen parhaan energiatehokkuusluokituksen Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM) -arviointimenetelmän mukaan. Se saavutti peräti 98,36 prosentin tuloksen.

Tekoälyn ennakointikyky luo mahdollisuuksia viedä tätä vielä pidemmälle, sillä se voi käsitellä entistä enemmän dataa ja valottaa rakennuksen toimintaa ja sitä, miten sitä voidaan hallita paremmin.

Tehokkaat ja saumattomat asennukset älykkäisiin rakennuksiin

Kun nykyaikaiset liikerakennukset alkavat yhä enemmän muistuttaa suuria katettuja tietokoneita – ja tämä koskee monia eri aloja, sillä myös sairaaloissa ja kouluissa käytetään yhä kehittyneempää datainfrastruktuuria – tyypillinen verkkoasennus on muuttunut aina vain monimutkaisemmaksi.

 

Jotta älykkäät rakennukset pysyisivät tekniikan kehityksen mukana, verkkoasentajien on rakennettava joustavia ja skaalautuvia järjestelmiä. Tämä voi tarkoittaa ylimääräisten kytkinporttien ja reitittimien lisäämistä tulevaa kasvua varten tai valmiutta lisätä kaistanleveyttä tarpeen mukaan. Tällaisilla lisäyksillä voidaan edistää uusien teknologioiden saumatonta integrointia ja varmistaa, että älykäs rakennus pysyy kehityksen kärjessä riippumatta siitä, miten teknologiaympäristö muuttuu tulevaisuudessa.

 

Koska kyseessä on vahvasti säännelty ala, on sanomattakin selvää, että rakennuksen laajuiset datakaapeliverkot on merkittävä tarkasti turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi. Järjestelmien koon ja monimutkaisuuden kasvaessa asentajat, jotka eivät käytä älykkäimpiä ja tehokkaimpia merkintäratkaisuja, voivat kuitenkin huomata, että merkinnöistä voi tulla tehokkuuden pullonkaula.


Asentajien on tärkeää olla tietoisia sellaisten merkintäratkaisujen eduista, jotka voidaan integroida saumattomasti tietokantajärjestelmiin, joilla voidaan luoda suuria sarjoja peräkkäisiä tarroja työmaalla ja jotka takaavat ammattimaisen lopputuloksen ja pysyvät luettavina koko projektin elinkaaren ajan.

 Siksi Brother on kehittänyt verkkoinfran tunnistemerkintäratkaisun, joka on rakennettu PT-E560BTVP-tarratulostimen ja Pro Label Tool -sovelluksen ympärille ja joka on optimoitu vastaamaan nykyaikaisten datakaapeliasennusten yhä kehittyneempiä vaatimuksia. Esimerkiksi välitön pääsy valmiiksi ladattuihin alan tarramallipohjiin lisää tehokkuutta, kun luot, tallennat ja jaat omia mukautettuja tunnistemerkintöjäsi. Yhteensopivuudella Brotherin iLink&Label-sovelluksen kanssa saat käyttöösi myös työnaikaisia työnkulkuratkaisuja suurempiin verkkomerkintäprojekteihin.

 

Oikeat työkalut ovat kriittinen osa mitä tahansa verkkoasennusta, mutta erityisen tärkeää niille tahoille, jotka asentavat älykkään rakennuksen hermoverkkoa.

 

Verkkoasennusta suunnittelevien kannattaa harkita Brotherin verkkoinfran tunnistemerkintäratkaisuja, joilla saat työhön varmasti oikeat työkalut.

 

 

 

 

 

Lähteet:

[1] https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2024/05/03/use-ai-and-machine-learning-to-capitalize-on-smart-building-data/?sh=1b2866f8235b

[2] https://www.cio.com/article/404526/unlocking-the-hidden-value-of-dark-data.html

[3] https://reactnews.com/article/why-all-sustainable-buildings-need-to-be-smart-buildings/


Lue lisää aiheesta Tehokkuus

Saatat pitää myös

Takaisin alkuun